Проф. Юлиана Матеева: Атаката срещу "Величие" доказа, че сме единственият враг на статуквото

08 октомври 2024 11:12   1 коментар   2307 прочита


Проф. Юлиана Матеева е родена в гр. Варна. Професор е по наказателно право във ВСУ „Черноризец Храбър“, преподава и в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Има повече от двадесетгодишен опит в сферата на висшето образование, включително като ръководител-катедра. Практикуващ адвокат към Адвокатската колегия – Варна. Народен представител в 50-ото НС от партия „Величие“.

Проф. Матеева е водач на листите на „Величие“ в 1 МИР – Благоевград, и в родната ѝ Варна.

– Проф. Матеева, досега сте били преподавател в университет. Каква е разликата между работата Ви с млади хора и тази в парламента? Кои са най-големите трудности и предизвикателства, с които се сблъсквате в НС?

– Винаги съм обичала много работата си в университета, но откакто съм в парламента, наистина оценявам спокойната среда, в която съм работила цял живот. В университета, по време на изпит, всяко поставяне на слаба оценка поражда напрегната ситуация и преподавателят усеща върху себе си дори и неволната негативна енергия и недоволството на изпитвания, и няма никакво значение, че оценката е справедлива. Това натрупване на отрицателна енергия понякога води до главоболие. Уверявам Ви обаче, че то е нищо в сравнение с автентичната обстановка на откровена омраза, с която се сблъскахме в Народното събрание. Трудно е да си в нова работна обстановка, още повече когато тя е толкова враждебна. Да усещаш, че те „цакат по устав“, използват тънкости в процедурите, сред които те плават от години, а ти се сблъскваш с правилата за първи път. Добрата новина обаче е, че бързо се понаучихме, защото това са уроци от битки, а не от учебници. 

– Още с влизането си в парламента Вие и другите депутати от ПП „Величие“ внесохте няколко законопроекта. Колко от тях стигнаха до пленарна зала? 

– Да, внесохме три законопроекта и три проекта за решения. Единият беше за промяна в Закона за висшето образование, вторият беше за допълнение на Наказателния кодекс, а третият беше допълнението ни към Закона за предучилищното и училищното образование след забраната за ЛГБТ пропагандата. Само първият мина през Комисията по образование и само веднъж влезе в програмата за пленарна зала, но сложен на такова място в нея, че предвидимо не стигна до обсъждане. Същата е съдбата на проектите ни за решения – най-вече това за изграждане на АЕЦ „Белене“. Нямат шанс да видят бял свят, защото излизат от нас и ако бъдат приети, биха разбъркали много сметки на мнозина политици. Политици, които нямат интерес животът на хората да стане по-лек, евтин, независим и качествен. 

– Кои са най-наболелите за обществото въпроси, по които работят депутатите на „Величие“?

– Проблемите в енергийния и водния сектор засягат пряко всяко българско семейство. Здравната система, високите цени и изкуственото повишаване на доходите чрез теглене на заем след заем, вместо засилване на местното производство, замърсяването с отпадъци, феодализацията на общините. Проблемите са на всяка крачка, трудно е да ги изброя и обобщя. Мисля, че всички те могат да бъдат решени постепенно само тогава, когато във властта влязат повече хора, които нямат за цел да решат собствените си проблеми, хора със сърце, които познават неволите на всекиго, защото никога не са се отделяли от сънародниците си.

Тогава, когато свободни хора отвоюват България като независима държава. Това не може да стане, докато българският парламент е пълен с политици, на които чужди посолства диктуват всяко важно решение. Ние не сме такива! Безпрецедентната атака по Исторически парк и Ивелин Михайлов доказа, че партия „Величие“ е единственият истински враг на статуквото, тя уплаши системните играчи и слава Богу, че нашите поддръжници са най-интелигентните хора и осъзнават всичко това. 

– Не спират Вашите срещи с хората. Какво споделят те, от какво най-много се притеснява и вълнува обикновеният гражданин?

– Това, което хората споделят, са нещата, които ние от години преживяваме. За разлика от професионалните депутати в парламента, ние живеем в същата реалност като всички хора в държавата. Те отдавна са забравили цените извън Народното събрание, градския транспорт, минималната работна заплата, те живеят в друг свят.

– След внасянето и гласуването на Закона за ЛГБТ на „Възраждане“ Вие и останалите депутати на „Величие“ внесохте допълнение към този закон. Какво наложи това?

– Така беше, прекрасно е, че следите събитията толкова пунктуално. Още на следващия ден внесохме допълнението, защото една гола забрана без санкция няма никакъв правен ефект, тя е с чисто декларативен характер. Предложихме административни наказания, за да гарантираме, че забраната ще се спазва. Искахме да използваме инерцията на мнозинството, което подкрепи промените, въпреки сериозния отпор от множество НПО. Те инициираха и подписка с искане за президентско вето. Предложението ни беше и своеобразен тест за вносителите, за да видим дали сериозно искат промените, а не са само по голите прокламации. Както знаем, нашето предложение остана поредният глас в пустиня. 

– Има ли подкрепа от депутати на други партии за Ваши предложения за промени в различните закони?

– Да, макар и малко, част от нещата, които придвижихме, са резултат на сложни дипломатически маневри, без които нищо в НС не може да се случи. Типичен пример беше случаят „Доспат“, за който ние не можехме да инициираме създаване на комисия, тъй като нямаме парламентарна група. Убедихме ПП-ДБ да го направят, за да помогнем на хората в Доспат. За нас не е важно партията да се накичи с успеха, а хората да усетят някаква реална помощ, пък макар и политическият дивидент да се напише на друг политически субект. По същия начин част от ПП-ДБ подкрепиха предложението ни за поставяне на камери за наблюдение, за да избегнем грозните сблъсъци в коридорите и асансьорите на Народното събрание, инициатори на които са ПП „Възраждане“.  

– Предстоят поредните избори за Народно събрание. Ще се кандидатирате ли отново за народен представител?

– Ще се кандидатирам. Този път влизаме във вече познато място – това само по себе си дава сила. Мисля, че би било предателство към хората, които ни вярват и ни подкрепят, ако сега се откажем, защото другите партии точно това целяха през цялото време – да се огънем, да ни пречупят, да решим, че няма смисъл и всичко е обречено. Следващия път ще имаме група, нашият лидер г-н Ивелин Михайлов ще е с нас, ще ползваме неговия организационен опит, ще бъдем повече и много по-силни, опитни. 

– С какви намерения влизате този път? Какви законопроекти предвиждате, в коя сфера?

– Като начало ще внесем отново вече внесените си проекти. Възможно е съотношението на силите да позволи този път поне някой от тях да успее. Това правят и другите партии – понякога вечно предизборната ситуация, в която сме, позволява успех. Проектът за допълнение на Наказателния кодекс, лично мой, касае закрилата на човешкия генофонд от така актуалните напоследък биомедицински интервенции. Доколкото в основата му е моята последна монография, която намери силно положителен отзвук в наказателноправната гилдия, смятам, че заслужава и вниманието на законодателя. 

– Към какво бихте призовали избирателите?

– Само и единствено към това да гласуват. Не за нас, а за когото решат, но да не оставят някой друг да решава вместо тях, да не позволят купеният и контролиран вот да направи някои новосформирани партии, които иначе никога не биха били парламентарно представени, да станат първа политическа сила. Бих им казала: Не оставяйте безразличието да ви ръководи – тези, които всички ние презираме, искат точно това, за да продължат да превръщат държавата ни в територия без народ. Нека не им го позволяваме повече!

– Вие сте първите народни представители, които пряко общуват и отговарят на въпроси на хората в социалните мрежи. Ще продължите ли да го правите?

– Категорично да. Давам си сметка, че това е форма и на самоконтрол – когато пишеш какво правиш и покажеш на хората, които следват канала ти, как могат да проверят кой как е гласувал, ти ги въоръжаваш със знанието да проверяват и теб. Тази връзка е дори по-важна за мен, отколкото за тях. Надявам се, че вътрешният ми компас, вярата в Бог и любовта към България няма да спрат да ми показват верния път.

Интервю за svobodenglas.bg.

Купуането и продаването на гласове е престъпление.

 


Още от: Политика

Принтирай статия
1 коментар
08 Октомври 2024 14:39 | Ромео
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Метка, защо заключваш коментарите с камбата?
От




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар