Избори през октомври?! Страх от тотален разгром тресе големите партии в Пиринско, провалът на кабинета "Желязков" вкарва България в тежка политическа криза

04 юли 2024 08:22   25 коментара   17871 прочита


Избори през октомври, това според запознати е резултатът от случилото се вчера в парламентарна зала. Обсъжда се дори  датата- 6 октомври, научи Struma.com от свои източници. Кабинетът "Желязков" не мина и този факт изненада мнозина. Най-голямата изненада обаче поднесе ДПС. Парламентарната група на партията на Доган се разцепи, а това никой не го очакваше. Наяве излязоха тежки  вътрешни противоречия в движението, достигнали до революционна ситуация, с неясен край. Кой ще победи Пеевски или Доган?!, това е въпросът, пред който са изправени членовете на партията и всички, които я подкрепят.

Интересни процеси предстоят и в ДПС в Пиринско, откъдето Делян Пеевски е депутат. Местните структури, показали завиден резултат на миналите избори, изразиха всячески обожанието си към водача на кандидат-депутатската листа и председател на партията Делян Пеевски и му благодариха официално за всичко, което прави за областта. 

Само преди дни ДПС проведе работна среща в региона с внушително представителство и по нищо не личеше, че предстои такъв фатален разкол. ДПС се разклати сериозно и прогнозите са, че разделението ще нанесе тежки поражения върху партията и нейния резултат в следващите избори. Предстоят месеци, в които ще стане ясно кой подкрепя новата вътрешна политика, начело на която е Делян Пеевски и кой е зад дългогодишната политика на добре познатия и признат политически стратег Ахмед Доган.

До този момент ДПС беше партията, за която всички казваха, че изборите не ги плашат, заради стройната организация и вътрешно партийна дисциплина. След случилото се вчера обаче нещата са променени и ДПС влиза в "общия кюп" на партийно разделение и тежки кризи в политическите субекти.

Всички партии ще понесат сериозни загуби в следващите избори. Индикация за това беше ниската избирателна активност, а Благоевградска област бе в челните места по този показател. Народът подсказа на политиците, че им е омръзнало от избори и от продължаващите политически експерименти, от това да стават свидетели на "шутовете", които си разменят атовете във властта и затова не застана пред урните.

А ако стигнем до избори, което е почти сигурно, трудно ще се активира уморения и отегчен електорат, който все по- агресивно плюе по партиите, по управленците и презира държавността, превърнала България в експеримент, в опитно поле за всевъзможни политически играчи.

Един по един политическите субекти, които ще участват в евентуални избори наесен показват нарастващо безсилие и отлив на симпатизантите им. Всички партии ще претърпят катастрофални загуби наесен, това е прогнозата.

На миналите избори видяхме, че всички загубиха част от избирателите, всички освен ДПС понижиха резултатите си. Тенденцията ще се задълбочи и е твърде вероятно някои от партиите да изчезнат от политическата сцена за сметка на малки политически субекти.

ГЕРБ в Пиринско загуби над 2000 от гласовете си, в сравнение с предходните избори, БСП е тотална катастрофа още сега, със зор успяха да вкарат само един депутат и в момента в партията е неясно кой е начело. Детронираха Нинова уж, за да поставят основите на ново начало, но до момента, освен пъшканията на агонизираща старица, нищо възраждащо не сме видели. "Продължаваме промяната" в Пиринско се издъни сериозно на тези избори, резултатите им бяха повече от плачевни, а през октомври не очакваме нищо добро за новите ексцентрични  политици.

ДПС събра 30 000 гласа, което е рекорд за тях, но разцеплението в момента и процесите, които предстоят вътре в партията може да ги обезличат сериозно в следващите избори. Катарзис след оставката на Христо Иванов преживяват и демократите. Амбициите на големите партии в Пиринско бяха разгромени и остана само страхът. Страхът, че в следващи избори народът ще ги помете, някои може би завинаги ще изчезнат от политическата сцена, а други ще загубят избирателите си.

Участниците в изборния процес са отчаяни, пари за избори няма, общини и донори са обезкървени до безкрайност, заради спиралата в която всяка година са въвлечени, и кой и как ще проведе изборите е неясно. България е в тежка политическа криза, а българите за пореден път са  жертви на големите политически интереси, на попадналите случайно в политиката играчи, чийто властови и икономически апетити рушат държавата и държавността.

Де е България, къде е мястото и в Европа?! Въпроси, които отчаяно висят и не намират отговорите. 
Петя Колева 


Още от: Политика

Принтирай статия
25 коментара
04 Юли 2024 08:57 | Recognize
Оценка:
18
 (
18
 гласа)

А сега илиянчо що ще прави като не му се отвори парашута?


04 Юли 2024 09:07 | Баба Вуна
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

През ку** ми е!


04 Юли 2024 09:13 | КОЛЕГА
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

AБЕ ХОРА, НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ, ЧЕ ДПС СЕ ЦЕПИ, ВИЕ ЗА ИЛИЯН ГОВОРИТЕ, ТОЙ Е НАЙ МАЛКИЯ ПРОБЛЕМ.


04 Юли 2024 09:14 | Поли Милионеро
Оценка:
9
 (
17
 гласа)

Не може да ме бутнете надиплил съм, а и мойта стратегия е най печеливша бабуджерски банкети насред лето, некви комшийски такива изпълнения на улицата по една жъта лимонада, ракийка и по една чорба и айде готови са мойте офци. Вие се му мислете научихте ги да им давате кеш на са още едни избори.


04 Юли 2024 09:20 | Потърпевш
Оценка:
11
 (
17
 гласа)

Кризата, в която България навлезе е не само политическа, ами и криза на самата държавност. Една подробност около разцеплението в парламентарната група на ДПС вчера - от тридесетте депутати останали около Пеевски 12 са българи, а от петнадестте отцепили се от Пеевски само един е българин а останалите 14 са етнически турци. Следователно разделението на ДПС е много вероятно да тръгне по етническа линия. Ако това евентуално се пренесе на национално ниво ще стане страшно. Възможно е отново да се върнем към времената на "големите екскурзии". Не е на добре...


04 Юли 2024 09:41 | Прогноза
Оценка:
-1
 (
17
 гласа)

България ще се разцепи на парчета и няма да съществува като държава


04 Юли 2024 09:46 | петрич
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

през к@ра ми е


04 Юли 2024 10:09 | Беседката на джамията
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Партиите ще вържат ли местни магарета да водят листите или пак ще ни треснат парашуисти от къде ли не?


04 Юли 2024 10:10 | Интересно
Оценка:
-4
 (
12
 гласа)

През последните 3 години жизнения стандарт в България се увеличи, не се тормози бизнеса, 700000хиляди души повече са посетители чужбина за сравнение с 12годишното грабене на ГЕРБ, това са дани изнесени от най добрия икономист Дацов, затова народе октомври мислете като гласувате


04 Юли 2024 10:13 | Банско
Оценка:
3
 (
11
 гласа)

Нема да гласувам.


04 Юли 2024 10:16 | пирин
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Бате хвани се гръмни не дрънкай простотии и не се заигравай с етническия мир глупак с глупендер!!!


04 Юли 2024 10:17 | пирин
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

за потърпевш говоря !!


04 Юли 2024 10:41 | 001
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Айде, Илиянчо, давай, ти си момче! Орезилвай се пак през октомври.


04 Юли 2024 13:11 | 99
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Да се тресат, няма лошо.


04 Юли 2024 13:34 | Алуминиеви
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Желязков ходеше като попарена въшка .
Обачееее му сложиха писеца..


04 Юли 2024 20:39 | Асан Шукарата
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Еха, пак ке цакат с пачки в маалите! Кой ке дава най-многу, да рекламира от сега!


04 Юли 2024 20:41 | Възбуден топуз
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Чакам да се пръкне нова партийка “Възбуждане“, която ще ни спасява!


04 Юли 2024 22:14 | Насо
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Дали ще бъде Илиан или някой друг, който ще пие кафе с жлъчката, има ли значение? Или насо крадеца дето вика, ГЕРБ създава кадри и експерти. Ами полицията отново не отрази купуването на гласове. Най-корумпираният кмет в Благоевград е насо, лидери на герб прехвърлиха фирмите си с милиони задължения на малоимотни роми. А пък андрешко имал много повече преференции от Ицо хазарта. Господ да ни е на помощ. ПП са същите Лай.. ри.


04 Юли 2024 23:12 | до ГЕРБ
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

С Насо зарята, Андрешко, Грозната Бети и Букварчето от Симитли пак ще сте номер 1 по подигравки и насмешки. Смотаняци!


05 Юли 2024 03:52 | Потърпевш
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

До пирин. Пирине, ниски са ти върховете. Само толкова ли можеш да кажеш по въпроса, или просто това ти е нивото? Още нещо - чувал ли си за препинателни знаци, например запетайки. Преди да се пише, трябва и да се попрочита нещо, ей така, за обща култура...


05 Юли 2024 06:32 | иванчо
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

тези говеда след като много говорят и нищо вършат всички да си ходят на село да си пасат стадото овце. всички вън от НС да идват от вънка


05 Юли 2024 11:35 | Иван
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена --- https://bitly.cx/arctik


05 Юли 2024 14:27 | Курдоколенков
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

През пилето сте ми купуваите си мангалите и новите помаци и си евете майката


05 Юли 2024 17:30 | djumalia.
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

nai dobre 6te e dasi ebe6 sam maikata. kurlenko.


06 Юли 2024 01:50 | Пешо сумисто
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Тва прасе Пеевски буквално окраде и затри Булгартабак - не ли ве е срам да му пишете хвалебствия!? Изключително пропаднал сайт с пропаднали “журналисти”




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар