Цвета Рангелова от “Възраждане”: На Благоевград му трябва дългосрочна стратегия за увеличаване на инвестициите

06 юни 2024 10:21   2968 прочита


Липсата на инвеститори и адекватно заплащане на труда в региона са сред основните проблеми на областта. Закриването на Цигарената фабрика през 2019 год. постави началото на икономическия упадък на града и региона, което се отрази както на цялостния облик на града, така и на жизнения стандарт на хората, а от там и на всички сфери. 

Градът и регионът започнаха да обезлюдяват, цели семейства мигрираха в други градове – София, Пловдив. На практика икономиката на региона основно се крепи на търговия, кафенета и малки ресторанти, което не дава висока добавена стойност. Инвеститорите заобикалят града и региона, защото корупцията от години в местната власт успя да прогони редица такива. 

Липсата на квалифицирана работна ръка, особено в сферата на занаятите е друга причина за разкриване на нови работни места. Продължава порочната практика да се продават общински имоти на силно занижени цени, далеч от пазарната, само за да се услужи на „наши“ хора.

Държавата и общините могат да привличат инвеститори само когато предложат подходящи терени за реализиране на инвестицията и не създават спънки, а условия за бързо администриране на разрешителни за дейност. Тромавите процедури по снабдяване със съответните документи за стартиране на дейност, понякога траещи години, отблъскват наливане на средства от страна на който и да било инвеститор. Както държавната администрация, така и местната администрация нямат работещи инвестиционни програми. Навлизането на големи търговски вериги и хипермаркети, от една страна, представлява инвестиция в града, но според мен трябва да се търси баланс между местния малък бизнес и големия инвеститор, който в повечето случаи унищожава десетки по-малки предприемачи, което като резултат не носи висока добавена стойност за общината. Затова администрацията трябва да познава спецификите на района, да знае какви са нуждите му и да търси нови инвестиции в отрасли, които не са заети от малки предприятия, защото обратното води до ефекта „отваряме голям завод или хипермаркет, но затваряме десетки цехчета и квартални магазинчета със същия предмет на дейност“.

 Добрият политик е длъжен първо да положи  грижа за запазване на местното производство и да подпомага и осигури условия за развитие на местния бизнес, за да могат местните жители да имат работа и нормален стандарт на живот. Затова ние от “Възраждане” имаме ясна стратегия как трябва да се развива областта и ще направим всичко възможно това да се случи. Време е да възродим България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Още от: Политика

Принтирай статия
0 коментара