Борисов: Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ

13 юни 2024 14:55   6 коментара   4652 прочита


Време е за държавници, не е време за егоцентрици и противоборство между институциите. Това заяви Бойко Борисов на брифинг на ГЕРБ-СДС в първи коментар след изборите.

„Над 11% е разликата между първите две партии – това в други години щеше да значи, че ще имаме пълно мнозинство, а сега се чудим как ще съставим правителство. Още в първите минути след изборите загубилите говориха от името на победителите, че трябва да има правителство, но те ще са в опозиция. Това е противоречие. Подобно изказване направи председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов в понеделник, който предупреди, че ще поведе хората на революция, ако се състави правителство, което по някакъв начин въвлече България във войната в Украйна”, каза още Борисов.

Според него социологическите прогнози са изиграли лоша шега на ГЕРБ, тъй като са им давали твърде висок резултат и съответно избирателите им са се успокоили и са предпочели да отидат на почивка

„Обръщам се към всички лидери на партии – няма време за ултимативно говорене и биенето в гърдите, светът е във война и пред голяма война. По общите национални въпроси трябва да има разбирателство между парламент и правителство. Ще излъчим преговорен екип – Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева. От понеделник ще поканим лидерите на всички партии и ще се водят разговори. Tемите са две - правителство и парламент. Ще е добре да може да ги сложим на две плоскости и да работим паралелно. Поради изострените отношения смятам, ще това е работещ вариант Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ, защото заслужаваме. Аз няма да се кандидатирам за премиер, за да може да успокоим настроенията", каза още той.

Мария Габриел няма да е част от преговорния екип и от проектокабинета.

"Аз искам да има правителство и след преговорния екип ще се срещна с лидерите, сега няма какво да си говорим. Те още са в изборни настроения, още не могат да повярват какъв е резултатът, те си мислиха, че всичко им се полага", заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коменрира и оставката на лидерът на "Да, България".

"За Христо Иванов съжалявам, аз съм работил много добре с него, но той си е малко такъв- като види малко зор и се оттегля"

Томислав Дончев заяви, че победата е важна.

"В 174 общини печели ГЕРБ-СДС. Случи се след години опити, голяма част от институциите неуспешно опитаха да унищожат нашата партия. Първият е първи, дори да е с един процент разлика, въпреки опитите да се внуши друго, в това състезание си има ред. Подкрепата за нас се върна във Варна, Видин, Пазарджик, Шумен, Добрич, Русе. Преференциалният вот е от голямо значение - Рая Назарян има 1000 повече от Лена Бориславова. Георг Георгиев има два пъти повече преференции от Кирил Петков в Перник", заяви той, пише trafficnews.bg.

Той заяви, че няма да влиза в коалиция с втората по сила партия в 50-а НС "Движение за права и свободи.

„Аз не мога да говоря нищо сега, защото не знам кой какво би искал“, отговори Борисов на въпрос дали ГЕРБ би удовлетворила желание на ДПС да назначи свои политици в някои министерства.


Още от: Политика

Принтирай статия
6 коментара
13 Юни 2024 16:13 | негласуващ
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Очертават се наесен нови избори


13 Юни 2024 17:03 | 222
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

то беше ясно че отиваме на избори в които ще кажем Мутри Сбогом.. ако се инатите Пеевски ще ви сложи фесове и ще ви оножда... отсега започвайте да връщате краденото за да си смекчите присъдите..


13 Юни 2024 17:15 | гербаджия
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

Повелителя на златните кюлчетата, баш крадеца сред крадците така е затапил с туловището си цялата политическа система от страх да не влезе в затвора, че е готов да изгори цялата страна с неговите мутри и олигарси и крадените милиарди и да ни докара до национална катастрофа.. тоя социопат и убиец е проклятие за България


13 Юни 2024 17:26 | Грамада
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

само не разбрах фесовете в офиса на ГЕРБ ли ще ги раздавате, или сами трябва да си ги набавим


13 Юни 2024 18:24 | Грамада
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Всяка дума на Боко Тиквата е съгласувана и одобрена лично от Галя от ПосолствоТО.


14 Юни 2024 06:58 | ййй
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Герберестка крадлива и нагла сган, много ви се иска да сринете държавата, но няма да стане. Това, че все още има глупав и зависим народ, който заставяте да гласува за банкянския крадлив и дебел павиан, не значи, че ще продължите да съществувате политически. Неизбежене затвора за уродливото дебело туловище, и за немалка част от неговите помагачи. Заедно разбира се със свинската зурла Дебелян.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар