Асен Василев в Благоевград: Искаме европейски доходи и да се спазват законите, не Пеевски да управлява по телефона

19 октомври 2024 13:26   33 коментара   7000 прочита


Искаме управление да държавата по българските закони, да продължим с политиките за догонване на европейските доходи, а не страна – управлявана с телефонни обаждания от Делян Пеевски. Това заяви в Благоевград съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев. 

Той призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да подкрепи предложенията на ПП-ДБ за ръст на минималната работна заплата, на възнагражденията на учители и медицински лица, на пенсиите, ако наистина се е загрижил за доходите на българските граждани. „Реалните заплати са се вдигнали с 25% за последните 2,5 г. и това се вижда от данните на НСИ“, каза Асен Василев. 

И даде пример с официалните данни – през последните 3 г. купуваме повече месо и зеленчуци и харчим два пъти повече за почивни, което реално показва, че се движим в посока да станем нормална европейска държава. Темпото, с което се движим, е три пъти по-бързо от темпото, с което се движихме по времето на ГЕРБ. Който говори за дупка в бюджета, има дупка в главата, няма такова нещо, и в бюджета за 2025 г. дефицитът ще бъде 3%, категоричен бе Василев. 

Той опроверга тезите на ГЕРБ, че няма пари за изпълнение на програмата за общински проекти. От заложените 10 млрд. лв. в бюджета за тази година, до момента са изхарчени малко над 3 млрд. лв. по данни на служебния финансов министър. Има над 1 млрд. за общинските проекти, обясни съпредседателят на ПП. 

Василев бе категоричен, че политиката на ПП-ДБ е насочена към инвестиции в хората. Няма да отстъпим от този модел, иначе се връщаме в 15-те години на ГЕРБ, когато държаха хората на постна пица, 1 млн. българи напуснаха страната, останахме без лекари и учители, толкова населени места обезлюдяха, посочи още бившият финансов министър. И допълни: „Ако политиката за заплатите продължи, можем да очакваме средната и минималната работна заплата да се удвоят до 4 г. и да станат съответно 2000 евро и 1000 евро“. Балансът Василев начерта като инвестиция в хора, инвестиция в инфраструктурата, повишаване на доходите и завръщането сънародниците ни от чужбина. Програмата на ПП-ДБ предвижда майките да получават 780 лева през втората година на майчинството без значение дали работят или не. 

Относно инфраструктурните проекти в страната, Василев каза: „Строи се два пъти по-бързо, когато се строи с проект и когато се строи по правилата. Чух, че Борисов се жалвал, че не го били поканили на откриването на тунел „Железница“. Когато прокопаха тунела, го прокопаха върху свлачище и тунелът щеше да падне. Наложи се две години подред да се прави укрепване на тунела и да се похарчат още 100 млн. лв. от националния бюджет. Ако Борисов беше толкова сигурен, че тунелът ще работи, да му беше прерязал лентичката още тогава – докато беше премиер, и тунелът да му беше паднал на главата. Нагледали сме се на полузавършени проекти. Сложихме край на тънкия асфалт, започна да се строи по план и през последните 2 г. има 34 км магистрални участъци пуснати, а за последните 2 г. на „Борисов 3“ – 14 км“.

„Не е вярно, че за да сторим магистрали, трябва да е за сметка на доходите на гражданите“, взе думата водачът на листата на ПП-ДБ в 1 МИР – Благоевград Андрей Цеков.

Бившият регионален министър определи област Благоевград като парадокс – регионът с най-красивата природа между Рила, Пирин, Родопите, минерални води, наличието на магистрала и гранични пунктове, но липсата на инвеститори и ниската работна ръка. По думите на Цеков в областта се е прилагала дългогодишна политика на геноцид спрямо гражданите – и със закриването на Цигарената фабрика, и с упадъка на промишлеността, и с привличането на инвеститори заради евтина работна ръка. Това не е нормално за европейска държава, отсече Андрей Цеков. Той беше категоричен, че ключовото за областта е привличането на инвеститори в производства с висока добавена стойност, които разчитат на квалифицирана работна ръка и изплащат достойни възнаграждения. 

Цеков обърна внимание на точки от управленската програма, която предлага ПП за региона, а именно: 

  • Благоевград да получи от държавата собствеността върху терените на Цигарената фабрика и със съдействието на държавата да се разкрият производства с висока добавена стойност. 

  • Благоевград, Петрич, Гоце Делчев могат да се развиват като индустриални центрове и да привличат нови инвеститори в истинска промишленост с изплащане на достойни заплати.

  • Освобождаването на бизнеса от рекета; 

  • Развиване на туристическия потенциал на Сандански, Банско, Разлог, Добринище и др. 

  • Увеличаване на капацитета и разработване на нови сондажи за минерална вода и използването на геотермалния ресурс и за обществени нужди – вкл.  и отопление на обществени сгради. 

  • Всички общини в Благоевградска област в момента имат гарантират достъп до бюджет от почти 200 млн. лв. за ремонт на улици, водопроводи, площади, паркове и др.

  • Разрешаване на проблема с водоснабдяването – ПП-ДБ гарантираме средства на подмяна на ВиК мрежата. 

  • Ремонт на пътищата до планинските курорти.

  • Проектиране и строителство на нова болница в Благоевград. В Сандански и Петрич изкуствено са обединени две болници, но без достатъчен ресурс. Стипендиантски програми за медици, за да работят после 5 г. в местните здравни заведения. 

  • Изграждане на хеликоптерна площадка за Спешна медицинска помощ в Разлог. 

  • Изграждане на нова модерна сграда за нуждите на една от двете гимназии – Езикова и Математическа в Благоевград - за да имат отделни сгради и да учат децата в едносменен режим. За Петрич и Сандански трябва елитна гимназия с математически и езиков профил.

  • Повече средства за разкопки и превръщането на Скаптопара и Хераклия Синтика в археологически парк за туристически посещения.

  • Изграждане на лекоатлетическа писта в Благоевград и закрит плувен басейн в Сандански. 

Кметът на Благоевград Методи Байкушев, заяви, че заделените от държавата само за Благоевград 50 млн. лв. означават 45 нови улици с всичко подменено по тях. Вече работим по 5 улици. Това са реалните неща, инвестиция в хората, обясни градоначалникът.

Байкушев призна, че преди почти година е заварил община, в която имаше страх хората да кажат мнението си. „Вече сме в 21-ви век и е време да освободим България от усещането, че сънародниците ни са зависими“, подчерта кметът. 

Асен Василев коментира и акциите на МВР срещу купения вот: „Купувачите от списъка на „елфите“ никой не ги притеснява. Тоест едни купувачи се удрят, а тези на Делян Пеевски - не се удрят. Излязоха данни, че министъра на вътрешните работи предприема действия срещу служители на МВР, които са засекли купуване на гласове. Ако това е вярно, това е скандално и той трябва да даде обяснения. На път сме да имаме едни от най-скандалните избори, в които МВР не само, че бездейства, а съдейства на купувачите на гласове и премахва конкуренцията при купуването“. 

Според Василев тази порочна практика може да бъде пресечена от самите избиратели, ако излязат масово да гласуват.

Съпредседателят на ПП обяви и че ГЕРБ безпардонно натискат служителите в общини и общински фирми да гласуват за тях под страх от уволнение.

Списъкът с купувачите на гласове, разпространен в медиите и социалните мрежи, коментира и Андрей Цеков, който обяви, че след акцията в Пиринско за купуване на гласове в Струмяни директорът на РПУ-Сандански е отстранен до 4 ноември 2024 г. „В Разлог видях накарани от местната администрация общински служители да раздават листовки на ГЕРБ. Хората ги беше срам. Искат ли да бъдат карани с камшик да разнасят листовки, искат ли съдбините им да се определят от купувачите на гласове или искат сами да посочат как искат да живеят“, коментира още водачът на листата на ПП-ДБ в Благоевградско. 

И Цеков, и Василев обявиха, че натискът върху служители на общинските администрации е огромен. Това е превзетата държава. И това е отговорността на гражданите към бъдещето на децата си – да осъществят най-важното си гражданско право, каза Цеков.

„Това е кампания срещу завладяната държава. Пеевски с телефонни обаждания вкарва опонентите си в затвора. От ДПС за момента. А Бойко Борисов не е казал една сричка срещу Пеевски, страх го за да не бъде вкаран и той в затвора от Пеевски. Ако хората от ГЕРБ и другите политически партиите, позволят това да продължи, България след не дълъг период от време, ще стане напълно завладяна. Имаме уникалният шанс този „феномен“ да бъде изметен от политическата сцена след седмица – на изборите на 27 октомври“, заключи Асен Василев.

Съпредседателят на ПП, водачът на листата на ПП-ДБ в Благоевградско и кметът на областния център след брифинга за медиите разговаряха няколко часа с граждани в центъра за града за политическата обстановка и възможните пътища пред България. Те подариха на благоевградчани живи растения в саксии – символ на кампанията – сега засаждаме нашето бъдеще. 

ПП-ДБ се явява на парламентарните избори другата седмица с бюлетина с №26.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.


Още от: Политика

Принтирай статия
33 коментара
19 Октомври 2024 15:30 | браво
Оценка:
4
 (
20
 гласа)

точно така оправете доходите на хората това е най важното


19 Октомври 2024 16:02 | Стефчо
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

и ние електората искаме европейски доходи


19 Октомври 2024 16:17 | Тъжно но истина
Оценка:
1
 (
23
 гласа)

Докато не дадете гаранция че повече с Боко и Пеевски няма да правите коалиция, хората няма да гласуват за вас


19 Октомври 2024 16:34 | djumalia.
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

i kak to4no 6te stane s pudelite i
i kak to4no 6te stane s pudelite notariusa i mitnicite li. aide siktir pedal tak1v.


19 Октомври 2024 16:44 | Чука
Оценка:
13
 (
31
 гласа)

Банда неможачи и маскиран електорат, се събра на площадО!


19 Октомври 2024 17:02 | Благоевград
Оценка:
12
 (
28
 гласа)

Не, никога за вас


19 Октомври 2024 19:28 | Дарители
Оценка:
5
 (
19
 гласа)

Какви лицемери само. Байкушев стана кмет заради темата бездомни кучета. И сега по-малко от година публично пред целия общински съвет заявява, че ще убива кучетата в града.


19 Октомври 2024 19:29 | Гражданин
Оценка:
11
 (
23
 гласа)

Пидирасиииииии...


19 Октомври 2024 19:51 | Беседката на джамията
Оценка:
7
 (
17
 гласа)

Лажлцовци… и на копейкин ще му го лапнете, само и само да сте във властта!


19 Октомври 2024 20:11 | Анонимен
Оценка:
7
 (
17
 гласа)

Боклук.


19 Октомври 2024 20:35 | баи онзи
Оценка:
6
 (
20
 гласа)

Б; ико Рашков е за затвора, а те го издигнаха за депутат. Ай сиктер.


19 Октомври 2024 22:09 | Облак
Оценка:
4
 (
12
 гласа)

Метка ебати нелепо изглеждаш до Асенчо и другият. Само обещания, снимки и уреждане на собствени интереси и облаги.


19 Октомври 2024 22:11 | Комитата
Оценка:
-4
 (
10
 гласа)

Трябва да се подкрепят кандидатите от Благоевград - Ники Куколев или д-р Сатиев.


20 Октомври 2024 02:51 | Реалност
Оценка:
-3
 (
15
 гласа)

Българина не иска да е европеец той си иска чалга ракия и цигари
Иска да обижда всичко което не отговаря на неговите изискване и разбиране били те и изключително ограничени
Той иска всичко хубаво да стане за една нощ той иска да не полага Труд но да му се даде
Това сме ние
Пък колко са добри Василев Петков и Сие е друга тема
Но определено направиха крачка напред малка но напред
Бойко ни ебе 20 години обаче българина му се мазни и умилква


20 Октомври 2024 07:54 | гражданини
Оценка:
3
 (
17
 гласа)

Аман от педераси


20 Октомври 2024 14:34 | До Реалност
Оценка:
4
 (
12
 гласа)

Вие ли сте европейци бе, мръсник? Зеления чорап ви вкара в политиката за да се патерици на тиквата. Айде заминавайте в историята.


20 Октомври 2024 20:49 | ПП /4-ти километър/ ....
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

ДА ВИ ЕБА МАЙКИТЕ БОКЛУЦИ ПСИХАРСКИ !!!!


20 Октомври 2024 20:50 | Баба Вуна
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

и аз искам..... да Кмето дупето, да го ръпна мощно


20 Октомври 2024 20:51 | Баба Вуна
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

и аз искам.... на Кмето дупето, да го ръпна мощно


20 Октомври 2024 21:45 | Истината
Оценка:
-4
 (
10
 гласа)

Вижда се бая сган е впрегната да плюе по очевадно за всеки единствените хора, които се опитват да направят нещо. Ясно е, че правят грешки, ама няма кой друг. Всички други са пълни измамници.


20 Октомври 2024 21:46 | BG style
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Бай Ганьо иска да тропа по масата и само да хули.
Само напред!
Пеевски в затвора затри икономиката на града


20 Октомври 2024 21:47 | до Истината
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

ти си улав бе, байче. какви бая сган!? пишат трима души - един сол ташак на Камбитов, Илко търчи лажи и някой роб на Поли от Симитли.


20 Октомври 2024 21:49 | до Илко
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Илко, чуй ме бре, човек. Мани ги тия глупаци, дето им даваш по 10 лв на ден да пишат тука срещу Байкушев. само те излагат. Мисли некой друг да сложиш. хахахха.... тъпаци.


20 Октомври 2024 21:49 | Баба Вуна до горните 3-ма
Оценка:
-3
 (
7
 гласа)

да лапате тънката пишчица на Байкушев и да лижете ташаците на Кокорчо да ви ебем маметата боклуциии


20 Октомври 2024 21:53 | до Баба Вуна
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

от коя дупка си изпълзяла, Бабо Вуна!? такива злобни и гнусни хора в Благоевград няма.


20 Октомври 2024 22:13 | До горния
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Ама много са убави у Благоевград, особено на думи много ги бива. Само обаче не им давай да помиришат власт, че виждаш за какви чудовища става въпрос.


20 Октомври 2024 22:15 | До горния
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

И спрете да се оправдавате с предишните кметове… гледайте в момента каква пародия е.


20 Октомври 2024 22:45 | Баба Вуна до......
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

изпълзяла съм на майка ти от путката бе швестер, у Благоево само селяци и помаци останахте, да ви ебем маменцата кирливи


20 Октомври 2024 22:54 | Марш от Благоевград
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Къде бяхте когато управлявахте? Забравихте Благоевград, шарлатани. Вие за малоумни ли ни имате, управлявахте с Пеевски и Борисов сега ми говорите глупости, смешници. Сега пак се гласите за сглобка с тиквата и шиши. Шарлатани, измамници. Какво направихте за града ни, нищо, научихте байкушо кредити да тегли


21 Октомври 2024 08:19 | ууу
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Препброих тазисутрин по булевард васил левски 10 дупки в разстояние от 50 метра, а бауйкушев е броил българите в Мюнхен..... Иначе имаме кмет, дрън дрън, турист, а потича ли по курвенщрасе а Метка...


21 Октомври 2024 08:44 | Беседката на джамията
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

ппвгз са хванали метката за носо и го развеждат по европата да му гледат сеира. Като мечка дето игре кючек.


21 Октомври 2024 08:56 | проектиране
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

а този цеков се е натокал яко да краде от града благодарение на бакушев


21 Октомври 2024 10:10 | Даскал Ванчо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Точно па на тебе що ке ти открадне? По проект си гол насран г. з и кир по врато...




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар