3000 евро годишна такса обяви пернишкият университет

15 юни 2010 00:16   5922 прочита

Абсурд на българското образование

Годишната такса за бъдещите студенти в новия ВУЗ с гръмкото име Европейски политехнически университет в Перник ще е 3 хиляди евро, съобщиха от учебното заведение. Всички студенти през първата година обаче ще ползват 50% намаление.

През учебната 2010-2011 г. в новия университет ще учат около 300 души. Кандидатите за висше образование ще могат да избират между специалностите информатика, телекомуникации, компютърни науки, строителство и архитектура. 2/3 от тях ще се обучават на английски език. По време на предстоящата кандидатстудентска кампания пернишкият университет ще набира кадри по документи, които ще може да се подават и по електронен път. Приемен изпит ще полагат само желаещите да учат архитектура.

Усилията ни за набиране на кандидати ще бъдат насочени не само към България, но и към държавите от бившия СССР, Турция, Сърбия и Македония, затова ще ни е нужно съдействие за облекчаване на визовия режим за студентите, поясниха от висшето учебно заведение.

Европейският политехнически университет ще се помещава в сградата на Минния техникум в Перник. 147 преподаватели вече са заявили желанието си да четат лекции в него, повечето са от София и предвид близостта те са готови да изкарат по някой лев допълнително. Пернишкият "европейски" ВУЗ потвържава абсурда Българаия да е страната с най-много висши училища в Еврапа, а може би и в света.

Трябва да говорим повече в публичното пространство за пернишкия университет, който ще влее свежа кръв в нашия град, заяви вчера пернишкият народен представител от ГЕРБ Владислав Димитров. Не е проблем, че повечето от студентите ще са от чужбина и най-вероятно ще се върнат в своите страни след като завършат. Хубавото е, че в Перник има концентрирана индустрия и кадрите, които се обучават в този ВУЗ могат да практикуват в града. Аз разговарях с настоятелите на новата "Европейска политехника" да се обсъди възможността да се създаде катедра "Металургия", каквато в момента има единствено в ХТУ. Тя би могла да вкара много нови студенти в Перник, защото освен "Стомана Индъстри" в България има още два големи металургични комбината, а в Сърбия и Македония има около четири-пет. Има много нови технологии, нови неща в специалността, които биха могли да се изучават в пернишкия ВУЗ, заключи Димитров. Той е убеден, че до месец проблемът ще бъде решен.


Още за: университет   такса   Перник   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар