2947 места - с 950 повече от наличните 1997 ученици, одобри МОМН за прием в средните училища в Пиринско

22 февруари 2010 00:14   14 коментара   11452 прочита
Ив. Златанов
Ив. Златанов


Ив. Златанов

Надуха на 145 паралелките в Благоевградска област

План-прием с 950 места по-голям, отколкото наличните в Благоевградска област 1997 ученици, които тази година ще завършат основно образование и ще продължат в средни училища, одобри Министерството на образованието, младежта и науката за Пиринско. Въпреки че осмокласниците са със 180 по-малко от миналата година, директорите на гимназии и средни училища бяха поискали Регионалният инспекторат в Благоевград да им одобри общо 145 паралелки, в които могат да се обучават 4200 ученици.

Заради огромното разминаване в планове и реалност, началникът на РИО в Благоевград Иво Златанов настоя директорите на професионални гимназии да коригират заявките си и успя да “свие” план-приема за следващата учебна година наполовина - на 102 паралелки с 2947 места. Въпреки това в момента паралелките са с 32 повече от учениците в 8 клас, които са потенциалните кандидати. За община Благоевград министерството одобри 18 паралелки след 8 клас при налични деца само за 9, което означава, че със сигурност още преди 1 септември ще има закрити паралелки. Забележката, която ни отправиха от министерството, е, че не сме предвидили професионално обучение за I квалификационна степен, т.е. в професии за ученици със специални образователни потребности или умствена изостаналост, затова ще заложим по една паралелка в професионални гимназии в Благоевград, Гоце Делчев, Разлог или Банско и Сандански, обясни Златанов.

От МОМН бяха категорични, че няма да разрешат маломерни паралелки в държавните и специални училища за идната 2010/2011 учебна година. Както е известно, за общинските училища последната дума по въпроса за маломерни и слети паралелки имат общинските съвети, които единствени могат да гласуват дали да отделят пари от общинския бюджет за дофинансирането им, уточни Златанов.

14 коментара
22 Февруари 2010 10:01 | Разложенин
Оценка:
32
 (
38
 гласа)

Бравооооо, дано да има и едно местенце за нинка Кисьова да я понаучите на нещо, че е фвого проста и крадлива


22 Февруари 2010 10:02 | един учител
Оценка:
31
 (
35
 гласа)

Господин Златанов, храним много симпатии към Вас, но и възлагаме големи надежди. Какво стана с конкурса за директори? В резултат на многогодишното си управление и занижения контрол досега, директорите се превърнаха във феодали, а училищата - в арена на битки и неразрешими тлеещи конфликти. Ако не вземете мерки тази пролет, наесен ще бъде непоправимо късно. Мандатност и конкурси през пролетта, така ще разрешите голям проблем в образователната система наПиринския край. Желаем твърдост и добра воля .Успех!


22 Февруари 2010 10:02 | Читател
Оценка:
4
 (
16
 гласа)

пак ще има неизмъчен хляб за разни даскали


22 Февруари 2010 10:04 | УЧИТЕЛ
Оценка:
31
 (
37
 гласа)

НИНКА кИСЬОВА - НА ПРОКУРОР - ПАРИТЕ ОТ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ, НЕ ДА ГИ ЯДЕ НИНКА КИСЬОВА


22 Февруари 2010 19:01 | НЯКОИ
Оценка:
24
 (
30
 гласа)

кАКВА Е ТАЯ нИНА КИСЬОВА И ЗАЩО ПОСТОЯННО Я ОБСЪЖДАТЕ ? А иначе как да си обясним ние, работещи в други сектори това заглавие??? Ученици няма - паралелки 145 повече??? Е, какво да мислим???


22 Февруари 2010 19:04 | хенд
Оценка:
4
 (
30
 гласа)

Нина Кисьова е в Разлог някаква шефка на образованието и има много уволнени и махнати от нея учители и директори


22 Февруари 2010 19:08 | СияСоколова
Оценка:
21
 (
25
 гласа)

какво става с конкурсите? Герб не са си избрали хора ли? Но им предлагам преди това да махнат всички директори, защото повечето са политически назначения на партиите. Повечето са некадърни, но приближени, местни феодали, които дерибействат и нищо не работят, а знаете ли , че заплатите им набрижават хилядарка??!! Като сложим командировки, малко лява ръка, десен джоб, материали без пари, ползване на базата, без пари, варшене на услуги, нерегламентирани, без пари..., абе благотия


22 Февруари 2010 21:28 | Мехомиец
Оценка:
37
 (
51
 гласа)

Се че ви обясна коя е нина кисьова ЕДНА ПРАЦАЛУША инжинерка химичка и нема дека да й дада доходна работа, па е дружка на Любен Татарски и затава е там, да разсипе сичко и като си намери по-доходна работа, ако въобще некой я земе таа перушана изкукуригала че бега.Макар че в Разлог инжинери химици с лопата да ги ринеш, кой от кой по некадърни, рабфакаджии, да ви напомня, че и Лйбен Татарски е такъв и те са били колеги, за това сигурно като по-отворена/разбирай, проебана/ го е уреждала тук таме


22 Февруари 2010 22:20 | стига
Оценка:
-2
 (
24
 гласа)

стига вече бе даскали прости вие ли дето само знаете да плюете по форумите ще оправите образованието .та нали имаме деца и от тях знаем колко сте кадърни най-тъпите и прости даскали им се иска да станат директори,та да превърнат училищата в селска клюкарница защото даскслите за това ходят на работа да клюкарат,да злубеят и да се карат


22 Февруари 2010 22:50 | директор
Оценка:
11
 (
31
 гласа)

Г-н Златанов след неовладания и разраснал се скандал в гр.Петрич ,аз смятам ,че г-н Тулевски уронва нашия авторитет в града и е невъзможно той да остане директор на това училище.Ако беше малко по-умен той не трябваше да допусне този скандал да се разрасне толкова.Познавам тези учители ,които се жалват от него ,те наистина са достойни хора,с много стаж и авторитет в града.Ние не сме голям град и почти се познаваме.Те са скромни хора и за да му се противопоставят така ,значи нещата са отишли твърде далеч.Поинтерисувайте се сериозно и ще се убедите в това.Тези учители се ползват с голям авторитет в квартала и ако решът могат да предизвикат още по -голямиексцесии,но не са такива хора.Милеят за училището си и никога няма да го направят.При създалите се обстоятелства този директор няма да може да си изпълнява нормално задълженията.Моля ви запазете нашия авторитет.


22 Февруари 2010 23:00 | леле
Оценка:
-2
 (
20
 гласа)

кви са тия простотии дето пишете бе хора къв е тоя циничен език и вие искате да ставате директори ,боже помилуй.за кви бази използват директорите ,кви материали ,кви толкова облаги има в тия скапани училища има ли някой в други свери да се плюят като вас еи много сте долни вие даскалите не случайно всички са срещу вас.то се плюхте та не спрехте и все едни и същи си пишете ей долни хора, гадни, злобни стига ,че ще повърнем от тия гадотии дето бълвате


23 Февруари 2010 11:44 | Мата Хари - МаргТергтрЗел
Оценка:
30
 (
36
 гласа)

До стига, леле, директори и всякакви даскали и др. Плюенето е навсякъде, аз също не го одобрявам,четете спорт, четете политика, ПЛЮВНИ...., до немай къде, но според мен основната причина е, че хората само тук имат възможност за глас и мислят че думите им са чути. Това е едно натрупване, което избива, и дано така да избива, че има къде , къде по-нездравословни начини, а дали и писането е стина ? Кой ти казва и знаеш ли? тези срещу които се пише най-често имат думата на други места, затова тука са оплювани, а може и да има основания?! Образованието е обществено значима тема, децата ни са там, парите ни като данъкоплатци са там и е съвсем нормално да знаем, да коментираме, даже се очудвам, че интересът позатихва. Броят на четенията е много по-малък от преди няколко месеца....Няма лошо, плурализмът е понякога градивен и винаги по-добър от медийните затъмнения и заблуди, които Герб се опитва да налага, явно или не съвсем. Така, че не е страшно ПЛЮЙТЕ, стига да има да казвате факти.


26 Февруари 2010 12:28 | Баровка
Оценка:
27
 (
29
 гласа)

Давайте гербаджиии, наакайте се съвсем като в Петрич, та ни е сладко като ви свалим/гащите/, щото за вас властта е всичко и гащи и ...да не кажа какво друго. Защо не махнахте старите муцуни и не направихте конкурси както обещавахте? А? Със същете к...и нов храм ли ще правите! Да, ама не!


26 Февруари 2010 12:30 | Даскало
Оценка:
22
 (
24
 гласа)

Е, къде не са се наакали? Вижте какво е в Благоевград! нима не е същото? и ние имахме надежди за нови хора и конкурси. Иво, какво става? Златавов, не се подлагай толкова и след герб ще има живот




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар