2628 седмокласници и 3164 абитуриенти в Пиринско се явиха на държавни изпити по български

22 май 2012 00:10   4463 прочита
В 7.30 ч. зрелостниците влязоха в класните стаи за първата си матура по български език
В 7.30 ч. зрелостниците влязоха в класните стаи за първата си матура по български език


В 7.30 ч. зрелостниците влязоха в класните стаи за първата си матура по български език

2395 квестори следяха да не преписват

3164 зрелостници в Пиринско се явиха вчера в 33 училища на първата матура по български език. Още в 7 часа сутринта в двора на Професионалната строителна гимназия в Благоевград започнаха да се събират младежи, половин час по-късно директорът Дочка Караджова и квестори след проверка на документите им на входа ги пуснаха в изпитните зали.

59 момчета и момичета, допуснати до зрелостни изпити, не са се явили навреме за началото, 3333 са заявили желанието си да отидат на матури, но заради двойки за годината не са допуснати 110 от тях, съобщи началникът на Регионалния инспектор по образование Ивайло Златанов.

Последната задача за написване на есе бе по “Под игото” на Иван Вазов.

В 3 училища в областта се проведе държавен зрелостен изпит за деца със специални образователни потребности, които имат 6 часа време за работа - с 2 часа повече от останалите си връстници.

960 квестори следяха зрелостниците да не преписват на матурата по български.

Само 2 часа след дванадесетокласниците в изпитните зали влязоха и седмокласниците, които също бяха на външно оценяване по български език и литература. Половин час преди 10.00 часа пуснаха в стаите след поименна проверка всички 65 ученици в VII клас в Средното общообразователно училище с изучаване на чужди езици в Благоевград. Изпитът за седмокласниците е в две части, като за първия модул времето им бе 60 минути, а за втория - 90 минути. 2628 ученици в Пиринско се явиха вчера на изпита за външно оценяване, 61 отсъстваха.

Участието не е фатално, ако седмокласникът не иска да кандидатства в профилирано или професионално училище след 7 клас.

В I ОУ в гр. Сандански най-късно са успели да размножат и раздадат на децата изпитните материали за първия модул и те са започнали работа в 10.32 часа. Седмокласниците бяха разпределени в 99 училища, а 1435 квестори се грижиха за реда в класните стаи. След задължителния първи модул на работните си места останаха 1524 кандидат-гимназисти и продължиха да пишат по втория модул подробен преразказ от името на неутрален разказвач на разказа “Бабата, която хранеше котките” от Деян Енев.

1456 са местата с прием след 7 клас в професионални и профилирани гимназии в Благоевградска област, които тази година одобри началникът на РИО Ив. Златанов.

1178 абитуриенти от Кюстендилска област седнаха на чиновете за матурата по български език и литература.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар