2000 души при -10 градуса гледаха слаломите от Европейската купа на Бъндеришка поляна, координаторът на ФИС М. Валднер: Отлично трасе и условия

25 януари 2010 00:20   6010 прочита
Ал. Краваров /вдясно/ и официалните лица разрязаха огромната торта с логото на състезанието
Ал. Краваров /вдясно/ и официалните лица разрязаха огромната торта с логото на състезанието


Ал. Краваров /вдясно/ и официалните лица разрязаха огромната торта с логото на състезанието

Победителят Наоки Юаса: Любимото ми място за ски със сигурност е Банско

Ако някой някога ме попита къде е любимото ми място за ски, със сигурност ще кажа - Банско, с тези думи японецът Наоки Юаса изрази радостта си, че спечели и двата слалома от Европейската купа, които се проведоха на 22 и 23 януари в Банско.

Той бе втори след първия манш, но стопи изоставането си и изпревари с 41 стотни втория в класирането - американеца Уил Бранденбург. Трети остана словенецът Матич Скубе, който направи уникално добро спускане, след като в първия манш бе едва 17-и.

Състезанието на писта “Томба” се проведе при температура от минус 10 градуса и ясно време пред 2000 зрители. Заради студа по пистата имаше лед и карането не беше толкова стабилно. Трасето също бе трудно, казаха скиорите. От 76 стартирали слалома завършиха едва 41 скиори.

Тежките условия обаче не спряха устрема на Наоки Юаса, който спечели, без да е дал най-добро време в нито един от двата манша.

Обичам стръмни трасета с тежък и твърд сняг, днес ми беше идеално. Със сигурност ще се върна тук за Световната купа догодина, каза още Н. Юаса.

Забавлявахме се много, пистата беше трудна, но отлично подготвена. Въпреки че стартирах извън първите 30, успях да се класирам в тройката, коментира класиралият се на второ място Уил Бранденбург.

Призъорите от втория слалом на Европейската купа бяха наградени на Бъндеришка поляна от министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и кмета на Банско Александър Краваров.

Министър Нейков изрази удовлетворението си от добрата организация на състезанието и от условията, които Банско предостави на всички участници. Самият факт, че 12 от състезателите, участвали в последния кръг на Световната купа във Венган, са днес тук, в Банско, е показателен за нивото на състезанието, каза спортният мнистър Св. Нейков.

Банско получи добра оценка и от координатора на ФИС Маркус Валднер: Отлично трасе и условия за състезатели и зрители.

Награждаването на победителите от първия състезателен ден се състоя в петък в бар "Happy end". Японецът Наоки Юаса, италианецът Стефано Грос и французинът Антони Обер бяха наградени от кмета на общината Александър Краваров, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и председателя на Българската федерация по ски Цеко Минев. След официалната церемония по връчването на наградите бе разрязана огромна торта с логото на състезанието. Купонът, организиран за участниците в най-престижното състезание от спортния календар за зимен сезон 2009/2010, продължи до късно вечерта с много музика и настроение.


Още за: ски   слалом   Банско   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар