1240 кандидат-студенти писаха есе “Който говори много, все ще каже нещо, което не е трябвало”

11 юли 2012 00:18   11 коментара   40926 прочита
Доц. Е. Христова показва запечатаните пликове с варианти на граматическите задачи
Доц. Е. Христова показва запечатаните пликове с варианти на граматическите задачи


Доц. Е. Христова показва запечатаните пликове с варианти на граматическите задачи

Доц. Ст. Стоянов се чуди как мързеливите млади хора ще вкарат “дежурната” теза, че всичко в тая държава е скапано

1240 кандидат-студенти се явиха вчера на най-масовия тест по български език в ЮЗУ “Н. Рилски” в Благоевград, изпитният вариант на който час преди началото изтеглиха и сглобиха три момичета и един младеж. Трите граматически и пунктуационни задачи избраха между 4 различни варианта Полина Сегменова от с. Долно Осеново, Соня Милошева от Дупница и Стоймира Чинова от Благоевград, а по настояване на председателя на комисията по проверка на писмените работи проф. Цветан Ракьовски единственият младеж в групичката Борис Андреев от Горна Оряховица посочи плика с тезата за есе или свързан писмен текст, както е формулирана последната четвърта задача.

Кандидат-студентите са по-малко в сравнение с предни години и то е логично по няколко причини, обясни зам. ректорът по учебните дейности доц. Траян Попкочев и посочи като основни демографския срив, който сега започва да се усеща чувствително във висшите училища и заради който догодина зрелостниците ще са с 3000 по-малко от тази, и кандидатстването с резултатите от матурите. Цялото ни общество се омързелява, и младите хора в това число, болшинството предпочитат да не се затормозяват допълнително, обясни зам. ректорът.

Наблюденията му върху поведението на кандидат-студентите вече шеста година, откакто организира и пряко следи приемните кампании в ЮЗУ, са, че има няколко типични случая на социална безотговорност, която демонстрират голяма част от младите хора: не могат да се ориентират при разпределението на залите и въпреки че няколко дни по-рано в интернет сайта е изнесена информация, не са си направили труда да я проверят, закъсняват или идват на изпит, който не са заявили при подаване на документите си за кандидатстване.

Мотото, по което писаха вчера кандидат-студентите по последната 4-та задача, бе “Който говори много, все ще каже нещо, което не е трябвало”.

Сега ми е любопитно как на тая тема ще пишат, че всичко в тая държава е скапано, чудеше се сутринта минути преди да раздаде тестовете в аулата доц. Стилиян Стоянов. Той обясни, че от няколко години насам каквото и да се падне като тема за есето, кандидат-студентите пишат едно и също: колко е гадно да живееш в България, колко ужасен е животът тук и т.н. Ако темата е за любовта, пишат, че не може да съществува истинска любов в “тази скапана държава”, ако е за емиграцията - че нищо не става “в тая скапана държава” и ще емигрират...

Не знам как, защо и от какво тези млади хора на по 19 г. са толкова разочаровани от живота си тук, чуди се преподавателят по съвременна български литература във Филологическия факултет.

Писмените работи се очаква да бъдат проверени до края на седмицата и разсекретени в началото на следващата.


Още за: студенти   ЮЗУ   изпит   Още от: Общество

Принтирай статия
11 коментара
11 Юли 2012 10:20 | ПУЦ
Оценка:
-3
 (
13
 гласа)

Гнусен ПУЦ.


11 Юли 2012 12:43 | ел мариачи
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

не е мръсен, ЮЗУ-то е доказан ПУЦ в Света . В Мексико ми трябваше само 6 месеца езиково и правово обучение и са съм гранд адвокато


11 Юли 2012 13:12 | Уточняващ
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)

ПИФ на ЮЗУ-то !? Ха, ха, ха !!!!!


11 Юли 2012 14:31 | Бъдещ писател
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Който пише много, все ще напише някоя глупост и ще си мисли, че някой ще му я прочете. Е, ИМА И ТАКИВА КАТО МЕНЕ...


11 Юли 2012 15:01 | Геодезист
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Разходете се малко /в жегата/ по Блг. и който вижда и все пак му се пише ще намери десетки интересни и красиви неща. Обикновени, интересни и за хората и за ...кучетата, котките, мишките... Вижте как живеят в Кения, Гана, Тайван, Тайланд/моя приятелка там заобича БГ, защото получи колет от брата/от Блг, в ЮЗУ/ на, сестрите''с техен DVD и си го тананика след ставане... а го получи след цунамито/. Моя приятелка от Кения се радва, че царевицата е пораснала/то е 10/10 метра/защото имаше дъжд и е щастлива, ако в стаята/тя си е една/ малко намирисва от покрива/слама и друго/. НО СА ЩАСТЛИВИ!!!


11 Юли 2012 15:33 | ЧЕ ГЕВАРА
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Според мен темата е трябвало да бъде-"Който се храни много, все някога ще пръдне". Аналогична е с тази дето са изтеглили. Смислово са еднакви. И в двете изречения лъха на простотия и слабоумие... Бих предложил и една друга тема като продължение и следствие от тая, а именно-"Който редовно пърди-все някога ще изпусне малко без да иска". Успех на младежите!


11 Юли 2012 15:56 | Геодезист
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Прав си, ЧЕ Г. Сети ме, че двама от първия випуск, като гледаха последния на трибуната, казаа за първата:, Е, таа да ми пръдне под постелята!!!


11 Юли 2012 16:21 | студент
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Кандидат студентите намаляват не заради демографската криза, а заради такива чучули като измисления зам. ректор Траян Попкочев, който резили ЮЗУ.


11 Юли 2012 22:13 | Висшист
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

За какво им е да учат на тези кандидат студенти, след като няма никаква реализация за работа в българия, висшето образование се обезцени и на никои не му пука дали си бакалавър или магистър.


12 Юли 2012 00:02 | ............
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

чудесна тема. може да пишат за измисения герой Бойко Борисов


12 Юли 2012 00:26 | Мислеща
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Да, Бойко би бил идеален пример :-)) Аз сега съм в една държава, която Бойко неотдавна посети. Вчера бях в посолството ни там и ми разказаха, че в рамките на подготовката на посещението му уредили интервюта с всички по-престижни тамошни медии. Обаче пичът, като чул това, казАл: "Аре без тия, аз съм пътувАл, много съм изморен, ше зема да изтърсА нЕкоя глупост. " И отказАл всички интервюта...





Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар