3000 фенове на операта препълниха площада в Банско

30 август 2010 00:20   1 коментар   8855 прочита


Успешен старт на нов културен форум в града под Тодорка

Кметът на Банско Александър Краваров откри първия оперен фестивал под открито небе точно в петък в 20.30 ч. Интересът към "Тоска" на Пучини надмина всички очаквания за посещаемост, а постановката на Държавна опера - Пловдив беше брилянтна. Под диригентството на Деян Павлов ролята на Марио Каварадоси изпълни маестро Калуди Калудов. Емблематичната ария на Каварадоси предизвика бурните аплодисменти на публиката, която наброяваше над 3000 души, а баритонът Нико Исаков развълнува всички, превъплъщавайки се в барон Скарпия. Полската певица Анна Дитри също получи заслужени аплодисмени за ролята си на Флория Тоска.

Часове след представлението звездите от "Тоска" приемаха поздравления от публиката на фестивала. Туристи от цял свят коментираха, че са приятно изненадани от професионалната реализация на първия оперен фестивал в Банско.

Програмата на галавечерта в събота на "Банско Опера Фест" включи популярни оперни арии и дуети, между които арии от "Севилският бръснар" на Росини, "Травиата" на Верди, Евгений Онегин на Чайковски и др. По идея на тенора Георги Мокриев в програмата участваха талантливи млади солисти, които изпълниха дуети с опитни певци като Калуди Калудов, Нико Исаков, Георги Мокриев. Изключителна наслада за публиката бе дуетното изпълнение на Нико Исаков и Калуди Калудов на Карлос и Поза от операта "Дон Карлос" на Джузепе Верди.

След успешния старт собственикът на семеен хотел в Банско Джеймс Хюз, който всъщност прокара идеята за оперен фестивал в общината и до момента помага дейно в организацията, е решен мащабите на събитието да се разгърнат в бъдеще.

Кметът Александър Краваров също заяви намерението общината да продължи да подкрепя културния форум и той да се превърне в традиция.

1 коментар
30 Август 2010 18:32 | банскалия
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Какви 3 хиляди бе нали минах от там, имаше 100-200 пенсионера...




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар