Децата на ПК "Пирин" Благоевград взеха участие във фестивал на плуването в Гърция

25 май 2018 15:19   8477 прочита


Плувен клуб „Пирин“ се включи в тридневен фестивал в гръцкия град Науса в рамките на проекта „SWIMwin”, реализиран по програма Еразъм+ на Европейския съюз. 20 състезатели до 12-годишна възраст и техните треньори Валентина Атанасова и Асен Бумбаров имаха възможност да се срещнат и да обменят ценен опит с представители на останалите два клуба, участващи в европроекта – „Пърформър“ от Румъния и „Науса“ от Гърция.

Един от основните акценти в програмата на мероприятието беше международна конференция, фокусирана върху мотивацията на децата да плуват. Участниците в нея разгледаха редица важни въпроси и предложиха ефективни решения на ключови проблеми, свързани с плувния спорт при подрастващите.

Треньорът на „Пирин“ Асен Бумбаров бе отличен със специална награда за изнесената от него презентация, както и за активното му участие в дискусията.

Сред специалните гости на конференцията бяха старши треньорът на националния отбор по плуване на Гърция – Анастасионс Пападополус, треньорът на световния шампион от Монреал (2005г.) в дисциплината 50м. Гръб – Хрисафис Вагелякакис ,олимпийската медалистка в дисциплината 200 м. гръб от Лос Анджелис (1984г.) Анка Патраску, кметът на Науса - Никос Коцугианис, Президентът на гръцката асоциация на треньорите по плуване, както и представители на гръцкото Министерство на спорта и местната власт.

Председателят Валентина Атанасова бе наградена със специална награда за активното учасвтие на плувен клуб „Пирин“ в проекта „SWIMwin”. Въпреки че бе възпрепятствана да се включи в събитието в южната ни съседка, българската олимпийска шампионка по плуване Таня Богомилова получи ценно признание от организаторите – плакет за изключителен принос към плувния спорт.

Тридневното събитие в Науса бе един по-различен лагер за малките плувци на „Пирин“. Те имаха възможност да се включат в демонстративно състезание, на което присъства и двукратният участник на Олимпийски игри по плуване в открити води Венцислав Айдарски. Българинът приветства всички деца и ги призова да спортуват активно и да бъдат упорити и дисциплинирани.

Изтъкнатият ни плувец получи специална награда от домакините. Освен на интересната среща с успешни състезатели по плуване, децата от благоевградския клуб се зарадваха изключително много на шанса да създадат нови приятелства с връстниците си от Румъния и Гърция. Малките плувци успяха да опознаят по-добре и китния град Науса, където посетиха някои от най-популярните паметници и археологически обекти като например училището на древногръцкия учен и философ Аристотел.

Марти Кирилов

 


Още за: Пирин   деца   Гърция   Още от: Спорт

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар