Надуха 100 пъти цената на национален обект край Кресна

07 юни 2012 00:20   30 коментара   47852 прочита
Д. Добрев
Д. Добрев


Д. Добрев

38 000 000 лв. прибра любима на управляващите фирма за “спешен” ремонт на 25 м тръба на газопровода за Гърция

С 31 222 666 лв. без ДДС за възстановяване на частично нарушената изолация на 25 метра тръба от транзитния газопровод за Гърция при прехода през река Струма би всички рекорди и застана на челни позиции в класацията на най-скъпите обекти в страната.

Информацията излезе от официалния сайт на Агенцията за обществените поръчки, според който ремонтът на тръбата е възложен от дъщерното дружество на Българския енергиен холдинг “Булгартрансгаз” ЕАД на фирма “Водстрой 98” АД - София. “Водстрой” получава обекта не след конкурс, който е задължителен за стойност на обекта над 200 001 лв., а след покана за участие в процедурата за договаряне без обявление.

Разковничето е в думата “аварийно”. При спешни ситуации според българското законодателство конкурсът се елиминира, а възложителят намира сам фирма, която кани да направи ремонта.

Според обясненията “поради непреодолима сила - неконтролируемо изземване на инертни материали от дъното на река Струма и настъпили обстоятелства от извънреден характер - поройни валежи със стихиен характер през есенно-зимния период на 2010-2011 г., които са довели до високи речни води на р. Струма, през периода на маловодие на р. Струма - август-септември 2011, е констатирано: оголване на газопроводната тръба на транзитния газопровод за Гърция и частично нарушена изолация на газопровода - около 25 метра, 1 видим затежнител на тръбата, 1 обърнат в реката и 2 счупени бетонови парчета на дънния праг. Здравата част на прага откъм двата бряга на реката е по 5-7 метра, поради което е невъзможно спазването на сроковете по чл. 35 от НВМОП за изпълнение на аварийно-възстановителните дейности”.

С този мотив и за да не се губи време, обществената поръчка е обявена като “договаряне с покана” и са офертирани 3 фирми - варненската “Хидрострой” АД, казанлъшката “Строителна механизация” АД и “Водстрой 98” АД - София. Печелят софиянци.

Ако обектът не бе определен като “авариен”, трябваше да бъде обявен конкурс и тогава със сигурност цената щеше да е многократно по-ниска, не повече от 70 000-80 000 лв., обясниха инженери.

Любопитното е, че вестник “Струма” още преди 2 години алармира за оголената тръба на транзитния газопровод в този участък, но тогава никой не обърна внимание.

Изпълнителят на обекта “Водстрой 98” е приемник на приватизираното през 1998 г. “Водно строителство” и една от най-богатите частни строителни фирми в страната - миналата година тя брои 12 млн. лв. и приватизира “Промишлено строителство-холдинг” ЕАД. Фирмата е сред любимите на днешните управляващи - на нея бе възложена Водната каскада на Велико Търново, а сега строи и обект на министър Вежди Рашидов.

А сумата от 38 млн. лв. с ДДС за укрепването на 25-метровата тръба всички специалисти признават, че е нереално висока.

Огромната сума, похарчена без конкурс за частично възстановяване на изолацията на 25-метрова тръба, стана обект на наше журналистическо разследване. То продължи няколко месеца, мина през НС и стигна до министъра на енергетиката Делян Добрев.

От фирма “Водстрой 98” няколко пъти ни помолиха да повторим сумата на поръчката от 31 млн. лв. без ДДС, след което признаха, че са взели многократно по-малко за обекта. Чрез служителката Ана Пчеларова инженер във фирмата разясни, че и работата по тръбата не била много - “Водстрой 98” отбила за кратко време реката в този участък, възстановила предпазния бетонов праг и върнала обратно водата в коритото. Останалата част от поръчката - подробно описаното възстановяване на частично нарушената изолация на 25-метровата тръба, направила фирма “Булгартрансгаз”, която във всеки район на България има собствени аварийни групи и поради спецификата на работата няма право да наема външни фирми за такива поръчки, обясни инженерът.

На официалното запитване на в. “Струма” има ли техническа грешка в публикуваната на сайта им обява, отправено към Агенцията за обществени поръчки, вече пети месец не сме получили отговор.

Комуникацията с възложителя “Булгартрансгаз” се оказа абсолютно невъзможна. Няколкото телефонни разговора с 2 телефонни операторки на централата и 3 секретарки не доведоха до отговор на въпроса наистина ли възстановяването на няколкометров бетонов праг, за каквото си призна “Водстрой”, струва близо 40 млн. лв.

В разследването ни включихме и депутата от БСП Корнелия Нинова. В отговор на постъпил от нея парламентарен въпрос на 18.05. министърът Добрев изготви 4-страничен отговор, касаещ пълната история на газопровода - от проектирането му през 1989 г. до последните 6 обществени поръчки за ремонти в участъка Дупница-Кулата, в който той пресича река Струма на 6 места.

Първият ремонт е през 2010 г., когато са направени защитни съоръжения на газопровода до Ихтиман на стойност 168 133.332 лв. Последните 4 ремонта са от 2011 г. - за предаварийно укрепване на 4 места от газопровода, а общата им стойност е 73 792.75 лв. без ДДС.

Втората поръчка е за оголената 25-метрова тръба при Кресна. Според справката на министър Добрев “Водстрой 98” АД е спечелила договарянето с покана с цена 312 26.66 лв. Цифрите са същите, както в сайта на Агенцията за обществени поръчки, само дето агенцията си е спестила десетичната запетайка и така е надула цената 100 пъти. Единият вариант е да става въпрос за техническа грешка. Остават обаче открити въпросите защо без запетайката сумата е записана не на 1 място, а на всичките 3 места, в които фигурира в поръчката, защо са спазени и отстъпите между групите цифри, които се използват за по-лесното изчитане на големи числа, както и по каква причина всички останали суми в договора са записани чинно със стотинките.

Припомняме, че една такава “запетайка” струва на държавата стотици хиляди левове от невнесени мита. Схемата бе измислена преди години от митничари, близки до петричкия бизнесмен Валентин Костадинов-Цирката. Вместо да отбележат в митническите документи, че Цирката вкарва в страната ни 24 000 кг кафе, за разлика от сега, тогава митничарите добавиха запетайка след цифрата “4” и така по документи той си внесе само 24 кила сурово кафе, колкото да му стигнат за домашната кафеварка.

Дори и да става въпрос обаче за пропусната в бързането запетайка и не за 40 млн. лв., а “само” за 400 000 лв., някой трябва да отговори на въпросите защо за няколкото торби цимент, с колкото е закърпена подпорната стена под Струма, е похарчен близо половин млн. лв., както и за да се надуе цената ли в поръчката е описана и изолацията на тръбата, която, както се оказа, е направена от самата “Булгартрансгаз”.


Още за: изолация   тръба   ремонт   Още от: Политика

Принтирай статия
30 коментара
07 Юни 2012 01:28 | 100-те пъти
Оценка:
-9
 (
25
 гласа)

Всички жрналя са един дол дренки - не прават разлика между милиони, милиарди или хиляди.

Не било милиони, ами имало запетая! СКРИИТЕ се некаде бе ...


07 Юни 2012 07:00 | Боркор
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

А представяте ли си колко щеше да струва, ако бяха поканили за изпълнител "Котараците" ЕООД?. Така е, платинените тръби са скъпи!


07 Юни 2012 08:22 | ilqnist-mil4ovist
Оценка:
15
 (
15
 гласа)

ОООО, ма това ли е проблема? За некакви си 100 пъти? Ми нашата община е пъти по-малка от другите общини, но нашите съветници взимат в пъти повече пари от съветниците на другите общини. Справка град Брезник /Съветниците от Брезник получаваха около половината от заплатата на общинар, така че се очаква сега парите им от около 250 лева месечно (нетно възнаграждение) да бъдат намалени на 150 лева. /Ами да поговорим за парите, които се изписват в нашата малка, но изглежда богата община. Там да видите в колко пъти става въпрос. Ама да поговорим за състоянието на улиците и селските пътища. Плащат се всяка година 40000 лева за селски път на, които дори една канавка не е направена. Това не е ли с хиляди пъти крадене? Радостното е, че Община Кресна все пак мисли как да се развива икономически и туристически. По главните улуци на Кресна са се образували водоеми, сега ще ги зарибят, и хем хората ще си поливат градините. А с парите, които плащаме за данък кола ще купят лодки да караме да заприличаме


07 Юни 2012 08:31 | Бело поле
Оценка:
-14
 (
18
 гласа)

Статията е Поръчкова на 100%. Поръчана е от фирма, която не се е облажила от този ремонт . Не е трудно да се досетим от къде идва тази атака


07 Юни 2012 08:40 | ilqnist-mil4ovist
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

на Венеция. По този начин всички рафтинг клубове ще се преместят от река Струма и ще карат целогодишно по улуците на Кресна. Ще им плащат на тех софиянци, не сезонно както досега, а целогодишно. Рафтинг клубовете даже са определили и маршрутите вече. Почват от Котата, там е най-трудният участък, спускат се право надолу, показват на софиянци откъде минават всеки ден ученическите рейсове и как учениците подскачат от дупките, после обръщат и минават през Слънговия магазин, през БКС и спират между магазина на РПК и Гемето, там вадят въдиците и почват да ловят големите шарани. Не ви препоръчваме да ловите там риба, защото тези водоеми точно на асвалта са много дълбоки и опасни. След риболова, маршрутът продължава към квартала на старите хуни ' Моравска'. Този маршрут е определен за каране на сърф, по главната улица на Моравска .Също така Община Кресна предлага на търистите и спускане с найлон и бой с кал в стръмните улици на квартал Изгрев/бишико/, но трябва да вали дъж за да потече калта и


07 Юни 2012 08:51 | 123
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Да не ставаме глупаци, държавните поръчки са средство за попълване на партиините каси. Така е било така и ще бъде. Тежко ни!


07 Юни 2012 09:13 | Ново село
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Значи другите са се били облажили.... Така излиза по твоята логика. Иначе, трябва да се направи сравнение, щот тези 25 м си са бая смешни за такава тлъста сума. Интересно е, че още не са сложили подпорна стена на пътя при р. Струма, където неотдавна реката хапна част от шосето. Просто се изсипаха няколко камиона с материал, мина фадрома и малко асфалт и това е. Мизерна работа. А такива разбирачи, които не са от Кресна и си нямат бъкел представа от района, по-добре да не се обаждат, че само бълват глупости... па оня, дето писал за Бешико, дрънканици. Хах, тръгвали от Котата и там било най-трудното. Аве, ти нормален ли си? Па оттам започва най-лесното, освен, ако се спускаш обратно на течението, сиреч от юг на север :) Бахти, маолумната работа. Кой знае къде пасе овците по Мело и се обажда. Рафтингът започва малко над Кресненското ханче, там хората си имат база и по моему е едно добро нещо, щот немалко неща правят за района, да не изброявам. Мдааа, правил се е на оригинален този земляк!


07 Юни 2012 09:18 | Ново село
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

само реве, крие се, а няма кьорава инициатива! Ревльо, земи нещо да направиш вместо да бълваш глупости! Кой ви е крив, дето сте скръстили ръце и само давате акъли. Както казват старите хора, беден народ нема, има само мързелив!


07 Юни 2012 09:43 | македонски
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Нащо село е сиромашко село. Половината е у Бугария, другата половина е накае Вардарско. Насекаде само чукари. И каменяци. Жива душа нема. Пущиняк. Само змии и гуштери се шетат наоколу и се печат по каменяците. И нали нема кой да ги още гони и тепа - станали са цели Змейове. Ние сме 12 деца. Най-големио ми брат беше женет. Eдин обичен Господов ден, стопанката на брат ми го избана, зад плевната. Преоблечен и со чиста риза, гащи неносени, избричен, сиромаот баче се разположува у дворо ни, под орео, да си пречисти душата. Али пиенето му не връви. Ич, ама ич не му се усладува ракията. Па - айде, на връо, на чуката, и се провикнува - Еййй.. брачедииии.. чуете ле мееее... отели ми се краватаааа..


07 Юни 2012 09:44 | македонски
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Един брачед, со четврътита мутра, оре. Па му додеало. Жената води воловето во браздата. Орачо запира. Заслушува се одека иде вико. Забучува остено и кренува преку изораното. Друг копа царевица. Душа не останала. Запира и се прислушува во окането. Зафръла мотиката. Трет е ковач. Запира клепането, слуша. Ковачо зафръла чуко - И утре е ден ! Четврът брачед прокарува вода одкае селанската чешма - коку що вол измочува, води водичката накае бахчата си, целата со дзидове опасана от камене, над андако.. Пуста борба за живот Пети брачед тракала тулем камен нагоре по чуката, накае кукята си, сосема сама на чуката. И тоа сизифовец се прислушува во зовот. Подпира камено на двайсетина чекора от купката, па, - айде накае чуката одека е дошло призовуването за пиене. И дури потръчнува...


07 Юни 2012 09:45 | македонски
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Собраа се сите брачеди. Пиенето напредна. Зафанаа се песни. Пръв се появи у наща дворна територия Ристо Дъгото (оште му викахме и Римпапата, незнам защо). И не сос празни раце, со ракията си. А ракията на брачедо Ристо - работа още голема. Баеше ле над казано, молитва ле некаква дедо Господ му беше прошепнал, обаче я уйдисуваше пуштината.. Пиеш, а се не напиваш, ами возбужда у душата ти возвишенос. Литваш, фръкваш немала се, усетуваш се Змей.


07 Юни 2012 09:46 | македонски
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Дойдеа и Геро со гайдата, Марко Пръчо, Блаже Виларо, Вангел Клисаро, Коте Воденичаро, и Гиздо Невестата. На тоа Гиздо, кога беше малечок му бееме закачили друг прекор - Месечинката, ама откак се опичи, дека седне, се за невестата си потфашташе реч. Невестата ми така, невестата ми онака, невестата така направи, това рече, та новио му парамон сам си го испроси. А инак си беше маж и половина. Секаква работа му идеше одраки. Не го и мръзеше, само дека ни беше додеал сос расправуването за невеста Кипра.


07 Юни 2012 09:47 | македонски
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ке ви кажа и за брачедо Марко Пръчо. Тоа наш убавец Марко Пръчо, викахме му така оште като дете. Требе да сме били у четвръто оделение, даскалицата го пита за Свето. Голем лие Свето, коку голем, и Марко одговара - още Госпожо даскалице, дунята е гулема от пръцане. У коя дръжава най веке се пръцат, тамо са най - многу.. Пиенето Марко Пръчо тураше на пръво место, а на второ невестарството. Башта му остави сума пари и Марко ги профукуваше у меаната. Едно цело лето оди со сърп на рамо. Ожна се и овръша, зееме на воденица да караме, Марко си сос сръпо оди...


07 Юни 2012 09:48 | македонски
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

По едно време, како си пиеа брачедите, нещо силно изгръме. Како пушка. И нали сме сите арслани, па и пиани глави, ке одиме да видиме што пукна у пуштиняците. Да бееме връвели у таа жега како гламави най-много час, час и половина, - нищо. Одиме, ама и се огледуваме, да не искочи некой Змей двайсеметров. Па нема нищо. Куче краставо се измушна от сламена соборетина, уплаши се од нас, избега. Таман да се вратиме наназад, слушаме силен глас.! Бех сладко заспал по поапнуването, разокали сте, сободихте ме.. Гледаме одпреде ние, пред нас, у едни карпи, пред една дупка, прет една пештера, стои един стар, див дедо, брадат, чорлав, космат, рунтав, облечен целио у кожи, и дръжи пушка у рацете. - Знаете ле кой сум яз бре! - вика дивио и очите му светкат дзверски. - Яс сум Постоль Войводата


07 Юни 2012 09:48 | македонски
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Спогледаме се ние, учудиме се, и викаме - Тили си бре, бай Постоле ? Па ти си бил жив, бре !? А ние си мислевме дека си погинал во борба, уште преди 100 години, у Турско - Жив сум, жев ! - вика дивио - А вие кои сте бре, айдамаци ? - Е па.. ние сме.. брачедите.. од Чукарската маала. - претставаме се ние. - Арно. - вика дивио - Ай, седнете сега да испиеме по един тутун ! Седнаеме сите наземи, Геро наду гайдата, и потфанаме песната за Постоль Войвода. - Оште ле, джанам, Постоле, шеташ по Македониа со верна дружина ? Де, гиди, Постоле Войводо


07 Юни 2012 10:09 | един бивш българин
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Затова селата в БГ ще са като във филмите на Хичкок, сиви, мрачни и никакъв признак на живот. По пътищата още дълго ще се срещат талиги теглени от коне и магарета, явление типично за бедни и изостанали страни. Всеки ден в новините, паднали мостове, рушещи се сгради, взривове и др. То бива крадене, ама чак толкова и в такива размери! Разбира се, че ще е така, и ще продължва това грабене, защото корупцията е навсякъде и никой в БГ няма смелоста и силите да се справи с нея. Не вярвам дали все още се срещат хора оптимисти там, че нещо и някога ще се оправи. Мъчно ми е само за близките които са там, иначе в мен преобладава повече омразата, отколкото носталгията за там!


07 Юни 2012 10:30 | koko
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

А, бе Македонски??? Много хубаво разказваш, ама не му е тук мястото.....


07 Юни 2012 11:22 | Благоевград
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

един бивш българин написа:.... иначе в мен преобладава повече омразата


А бе ти БИВШИЯ - още ли не си засрамил и пишеш с това име.

Вземи един по тежък камък и в най близката река. ОМРАЗА имал ...


07 Юни 2012 13:17 | ЖЕЧКО
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

герб=гроб


07 Юни 2012 14:07 | стокхолм
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Демокрацията води до неправилно разпределение на благата. Така че какво толкова е станало?


07 Юни 2012 15:56 | !!! копи - пейс
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

100-те пъти написа:Всички жрналя са един дол дренки - не прават разлика между милиони, милиарди или хиляди.

Не било милиони, ами имало запетая! СКРИИТЕ се некаде бе ...


НЕ СИ ПРАВ! ТЕ МНОГО ДОБРЕ ПРАВЯТ РАЗЛИКАТА И ПОДРОБНО ОБЯСНЯВАТ СХЕМАТА " ЗАИГРАВАНЕ СЪС ЗАПЕТАЙКАТА ПРИ ИЗПИСВАНЕ НА СУМАТА В ДОГОВОРА"
ТОЗИ ПЪТ БРАВО НА "ЖУРНАЛЯТА" ОТ В-К " СТРУМА".
КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ ДА ПОКАЖАТ, ЧЕ И ТОЗИ ВЕСТНИК СЕ Е ЗАХВАНАЛ С НЕЩО ПО-СЕРИОЗНО, КАКВАТО Е РАЗСЛЕДВАЩАТА ЖУРНАЛИСТИКА ПО ОБЩЕСТВЕНО ЗНАЧИМИ ВЪПРОСИ И ПРОБЛЕМИ.


07 Юни 2012 16:15 | do novo selo
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Я да хванеш да си извадиш главата от задника си и да почнеш да мислиш. Говоря преносно за рафтинга, че улиците са пълни с дупки и като завали дъж и може да си караш спокойно лодка. Иди се разходи до котата и ще видиш, че там с лека кола трудно се минава, и има много дупки на пътя. Иди на гемето при магазина и на рпк и ще видиш какви коловози и дупки са станали и на много други места. Ти май само по ново село ходиш, щом не си ги видял тези работи. Аз много добре знам къде почват и свършват маршрутите на рафтинга, давам ги за пример образно. Да хванеш да хвърлиш мотиката и се поразходи по улиците на Кресна. Поговори с учителите, шоферите на рейсовете на училището и ще видиш за какво говоря. Ти си много задръстен човек, силно се надявам, че от 30 години насам не си слзал от гората в Кресна, за да ги говориш тея глупости


07 Юни 2012 19:05 | един бивш българин
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Ако държиш толкова дали съм станал помак, кажи къде се намираш в момента! Кой си ти да даваш определение какъв съм. А колкото до благоевградчанина-щом като в теб няма омраза, а само обич, обърни се към мангалите там, те ще те обичат безплатно!


07 Юни 2012 20:53 | SDS
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

До един бивш българин. Я пумака пише на мангалски. По добре се опитвай да пишеш на език, който знаеш?! Аааа извинявай бившите българи пишат на пумашки. Но ела да ти строша пумашката глава с голям кеф.... за бившите българи имаме специални програми :-))))


07 Юни 2012 21:06 | ?
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

да бе ясна е работата!


07 Юни 2012 22:10 | един бивш българин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Кажи къде и ще дойда с удоволствие. Имах намерение да правя почивка на по екзотични места, но за да ти доставя това удоволствие, ще анулирам резервацията. Дай координати и ми повярвай, че ще откликна на поканата ти! Чакам координати!!!


07 Юни 2012 22:53 | Бора бора
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

бях там и видях. Появиха се от някъде 3 стари Краза от татово време и стар булдозер. поне 10 дни носеха големи камъни и бетонни парчета. наистина тръбата се бе оголила. Въпросната тръба е между Моста при с. Тополница и пресевната на кмета Камбитов. Ма да струва да струва 30-40хиляди лева. даже са много. На тая Мангалска държава само мачкане и требе. само така. 150лв пенсии и скрити поръчки за по 400 000.


07 Юни 2012 23:05 | Deutschland
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

един бивш българин написа:
Кажи къде и ще дойда с удоволствие. Имах намерение да правя почивка на по екзотични места, но за да ти доставя това удоволствие, ще анулирам резервацията. Дай координати и ми повярвай, че ще откликна на поканата ти! Чакам координати!!!

Не ми дреме какво ще правиш...
ето ти кординати Deidesheimer Straß e 15, Frankfurt, Deutschland


08 Юни 2012 08:00 | Ново село
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Хаха, котаджиите чекат некой да ги оправи. Абре, тъпоъгълник, чекайте си, бахти мързеливите социалисти. Айде, нали Циката е общински съветник, що не каже нещо, оти досега само кюти. Аре, скрий се некаде из баиро Главище! На криви пиринчани други са виновни. Па и при вас е най-лесно, оти сте на баир и колко му е да се организирате, да фанете ВиК да направите канализация, гаси ревалата


08 Юни 2012 20:33 | един бивш българин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

До живеещия във Франкфурт, даи ми тел. или име, и кой да търся там. Ти може да ми дадеш и адрез на луната, и до там ли да ти идвам на гости?




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар